tisdag 26 oktober 2010

salmon burger tuesday..

fresh & tasty..


Tisdagar brukar betyda fisk på menyn... i alla fall på den tiden när jag gick i skolan! Men även på många svenska krogar kan man denna dag få en förhoppningsvis god fiskrätt. Så varför inte laga till denna super enkla laxburgare ikväll? Till och med barnen kommer att gilla den. (annars får dom gå och lägga sig hungriga..hehe!) Lycka till!!




Laxburgare m. Örtsås & pickles 4 pers.

4 portionsbröd, typ chiabatta.
400g laxfilé utan skinn
1 liter vatten + 2 tsk salt
4 schalottenlökar, finhackade
1 dl ströbröd
2-3 ägg
salt & peppar
syltlök
cornichons
rödlök, skivad i ringar
tomat, skivad
gurka, skivad
grönsallat, (roman,ruccola el. vad du tycker om.)
citron

sås:
3dl gräddfil
rivet skal av 1 citron
2 msk söt senap
1/2 dl hackad dill
salt&peppar

Koka hastigt upp vatten och salt i en kastrull stor nog för att även rymma laxen. Lägg i laxen och sjud under lock i 4 min. Dra från värmen och låt svalna i spadet.
Häll av kokspadet. Lägg fisken i en skål och mosa den med en gaffel. Blanda i lök,ströbröd,ägg, salt & peppar och blanda till en ojämn smet.  Forma med lätt fuktiga händer till 4 ”burgare”. Stek på medelvärme i smör ca. 3 min på varje sida. Ta upp ur pannan och ”bygg” samman med bröd,sallad,tomatskivor m.m. Servera med cornichons , syltlök och citron som tillbehör!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar