torsdag 21 oktober 2010

La Belle époque !!

the nice staff of Belle époque..


La Belle époque, (den vackra epoken) har hittat till Möllan i form av en krog med nämnda namn.  Uttrycket Belle èpoque kom till under en period av sorglöshet och framtidstro, något som Malmös  krogar skulle behöva lite mer av. Krogen är enkelt och smakfullt inredd med en skön blandning av stilar. Baren för tankarna till en Bond film från tidigt sextiotal. Den är enligt utsago byggd av en av de tre ägarna som för övrigt inte är från restaurang branchen, någon av dem! Kanske en fördel..  Det finns en del med "vanliga" bord och en del med lite mer barhängsvänliga höga bord, men även där kan man bli serverad mat. Något som säkert behövs när matgästerna trycker på...och det gör dom! Jag bokade först bord för två och hade sedan svårt att lägga till två,  ett par timmar senare. Men lyckades med hjälp av tillmötesgående personal. Tack! 
Så väl där en Fredag kväll i mitten av Oktober, med Stina och våra goda vänner Emma & JP blev vi väl mottagna och placerade vid ett bord nära dörren.(ni måste fixa den där dörren nu när vinterkylan tränger på!!)
Fördrinkar som finns uppskrivna på en griffeltavla beställdes in. Alla föll för "Tres Bien" som innehåller hallonvodka,tranbär,sockerlag,citron & ginger ale. I mitt tycke en perfekt fördrink med bra balans mellan syra och sötma och med ett snyggt skum på toppen. Vi zippade på drinkar och tittade i den lilla menyn som kommer i form av en liten bok. Fyndigt! Menyn innehåller 3 varmrätter och 3 desserter, något som kan verka lite men som också kan vara skönt befriande. Det fina med just den här menyn är att man kan välja att äta alla rätterna med en av desserterna, alltså en 4-rätters. Smart! Vi föll så klart för att prova så mycket som möjligt och lät dessutom vår servitris sätta en vinmeny som passade till rätterna. Servicen ja... är som hela stället skönt avslappnad. Servitrisen sätter sig ner vid bordet och pratar vin! Hur trevligt är inte det!?

nice menu... nice food..


Första rätten är ett 65 gradigt ägg med en lökpuré, grönkål, Puy linser, små stekta potatis tärningar & en kraftig sky. Helt underbar rätt i all sin enkelhet! Naturliga, subtila smaker och som dessutom gifter sig perfekt med vinet. En Chardonnay från Bourgogne, Combe Bazin. Tonen på middagen är satt och våra förväntningar på nästa rätt är höga.
Vi får in nästa som är en forell tillagad sous vide i en buljong som är smaksatt med citron. Till fisken kommer en skummig morotssky och råmarinerad rättika. En tillsynes svår kombination att sätta vin till..men inte här inte! Vi får ett Rhone vin, Cote du Ventoux "Vidal Fleury" -09 som fungerar oväntat bra till fisken och framför allt tillsammans med rättikan! Bravo!! Tredje rätten är vildsvin på 2 sätt, filé och en härlig rilette ackompanjerat av syltad rödlök och tyvärr...en ganska tråkig potatis puré. Köttet är perfekt stekt och riletten fantastiskt god tillsammans med den lite syrliga löken. Men purén.. anar vi slutet på "La Belle époque? Vinet som valts till oss är åter igen ett mycket lyckat val. "Les 5 seaux" 2009. Ett vin som känns typiskt syd franskt, varmt och ganska lätt, men som gifter sig bra med maten. Vi överser "puré missen" och ser fram emot avslutningen.. desserten! Vinet kommer på bordet och det är från Loire, "Coteaux du Layon"-09. Inte så sött och med en syra som för tankarna till lingon. Så till desserten.. som är en choklad fondant med lingon sorbet och "Dajm" smulor. Fondant ja... snarare en övergräddad muffins! Vad hände?! Det som varit så bra hela vägen. Vi förstår ju att här har något gått helt åt %#?&€!! så vi äter av sorbeten som fungerar bra med vinet, ännu en gång! Servitrisen uppmärksammar att något är fel..och vi förklarar och ger köket en chans att rätta upp det nu sjunkande skeppet. (Titanic´s undergång räknas som en del av slutet på "La Belle époque")
Så vi får in en ny Fondant. Denna gång precis så god som en perfekt Fondant kan bli, och se på fan om inte skutan flyter igen! Vi är glada, servitrisen är glad, men jag tror faktiskt att köket är gladast som fått visa vad de går för.
"La Belle époque har  verkligen överträffat våra förväntningar, både vad gäller maten,vinet och den skönt avslappnade servicen. Kvällen fortsätter, DJ,n spelar B-sidor på gamla vinylskivor och baren fylls med en härlig blandning av människor. Vi fortsätter ut i den kalla Oktober natten, nöjda med att ha hittat en ny favorit. Hit återvänder vi gärna igen...




martin... one of the three owners..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar