söndag 10 oktober 2010

friday night at Ö.G´s..

busy, busy.. in the heat!!

Vad gör man en fredag kväll när tonårssonen ber en om att " kan inte ni sova nån annanstans ikväll?" Jo...man tar en minisemester i Ystad och bokar ett bord på Brasserie Östergatan! Så vi..Stina och jag tog lillbilen österut och jag hade hittat oss ett mysigt rum på Hotel Sekelgården mitt i stan. Väl där checkade vi in och satte väskan på rummet och styrde stegen mot krogen. Brasserie Östergatan eller "Ö.G´s " som det heter i folkmun, ligger på en hörna, en halvtrappa upp mitt i stan. Lokalen är uppdelad i en bar/brasserie del och en matsal. Matsalen känns klassisk med linnedukar och ena väggen draperad med ett mörkrött sammetstyg, snyggt! I brasseriet löper en svart soffa längs hela långväggen. Mitt emot  baren med en stor svart tavla där man finner "kvällens meny" och lite extra som inte finns på menyn. Vi blev väl mottagna och fördrinkar kom på tal.. Stina valde en "Apple/vodka sour" medan jag "sejfadde" med ett glas Champagne.


homemade fries....mmmm


Matsalen började fyllas på och vi smuttade på drinkar och valde i menyn. Stina tog en "Steak Tartar" med klassiska tillbehör och jag valde "Vichysoisse m. Kalix löjrom" Den visade sig vara gjord på mandelpotatis och hade konsistensen av en lätt och fluffig mousse med ett väl tilltaget ägg av välsmakande löjrom på toppen. Stinas Tartar lämnade inget övrigt att önska... perfekt helt enkelt!  Jag fortsatte med Champagne till min "Vichy" och Stina drack  en "Nils Oscar- god lager" till sin Tartar. Vi var båda nöjda med förrätterna och med de väl matchande dryckerna! Men också med den skönt avslappnade men uppmärksamma servicen!

steak & fries... so simple... so good!

Till varmrätt valde båda grillad, svensk ryggbiff med Bearnaise sås och hemgjorda pommes frites. Hur jäkla gott kan det inte vara med precis det...och jag lovar... det var just det! Gott! Perfekt grillad, välhängd biff. Härligt oregelbundna frasiga pommes... och en välslagen Bearnaise sås. Lyckos oss... som fick sätta tänderna i detta! Visst "fine dining" i all ära. Men en bra biff med dessa tillbehör är fanimej svårslaget när man är på det humöret! Till detta drack vi en härlig Italienare, Doppio Passo från -08. Detta vin matchade varmrätten perfekt och hade en underbart "varm" och balanserad smak. 

happy ending...

Varmrätterna var avklarade och med detta härliga rödvin i glasen blev det en titt i menyn igen efter eventuella sötsaker. Stina sa nej tack... men socker junkie som jag är fick det bli en "Snicker´s" för min del. Denna var en varm, helt perfekt gräddad choklad fondant med karamelliserade  jordnötter, kolasås & vaniljglass. Oj oj oj vilken bomb! Rinnande varm choklad med salt/söta jordnötter och lite len vaniljglass till... rena lyckoruset! Till detta fick jag parallelprova två rom-sorter. Den ena Ron Diplomatico de Venezuela var spritig och lite oljig i doften medan den andra Sea Wynde, Jamaica&Antigua var mer sofistikerad och "fruktig" i doften. Men väl i munnen visade sig Diplomaticon vara rund i smaken med härliga inslag av smörkola och vanilj medan Sea Wynden var mer spritig i sin karaktär. Så i min bok "vann" Diplomaticon den duellen!
Stämningen var på topp och lokalen full med glada gäster när vi super nöjda med kvällen tackade krögarparet Gina & Daniel för en underbar kväll. Med god mat, goda drycker och fin service.
Och tack Linus....för att du "körde" ut oss!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar